О биљној апотеци 2019-05-04T18:30:26+00:00

O Biqnoj apoteci

Све што је потребно човеку за одржавање здравља и лечења у случају када је оно нарушено, даровано је Богом посредством лекара или путем коришћења разноврсног лековитог биља. Уколико се правилно примењују, лековите биљке могу помоћи у решавању многих тегоба и излечењу неких болести које муче савременог човека.

Иако је утицај лековитог биља на људски организам изузетно благотворан, препарате треба користити уз дозу опреза, будући да неке биљке, слично синтетичким лековима, могу довести и до нежељених ефеката. Нарочито у случају трудноће, хроничних обољења или склоности ка алергијама, препоручујемо да се консултујете са Вашим изабраним лекаром пре него што почнете да користите било који препарат.
Потребно је нагласити да се употреба природних препарата не коси са достигнућима савремене медицине, нити их на било који начин искључује. Исто тако, лековите биљке, баш као ни синтетичке лекове, не треба мистификовати, нити им приписивати својства која оне не могу имати. Лекови (природни или синтетички) јесу само помоћна средства и треба их користити са свешћу да су и наше здравље, и наш живот, и наша болест, и свако наше страдање у рукама нашег Небеског Оца, Који нам увек даје оно што нам је потребно.

Њему се заједно молимо да нас посети милошћу Својом и да нам кроз Своје помоћнике – лекаре, или кроз своју твар – лековите биљке, олакша страдања и помогне исцељењу душа и тела наших.

Биљна апотека Манастира Светог Стефана почела је са радом сасвим спонтано, 2013. године. Тада је направљена прва количина јабуковог сирћета од домаћих, непрсканих јабука, као и мања количина прополис-капи, од прополиса сакупљеног из манастирских кошница. Ступивши у контакт са сестринством Манастира Нере у Румунији, чија је основна делатност прављење природних препарата, и саме смо се више заинтересовале за фитотерапију. Добротом и несебичном помоћу монахиња манастира Нере, које су нам са пуно стрпљења и разумевања за наше невеште, почетничке кораке, преносиле своје вишегодишње искуство, поставиле смо темељ наше будуће апотеке. Упоредо са тим, током 2014. и 2015. године, наставиле смо да радимо на усавршавњу теоретског и практичног знања из области фитотерапије, како преко наших познатих травара, тако и коришћењем све нама доступне стручне литературе. Тада смо почеле са израдом и других производа од воска, прополиса и лековитог биља.

Биљке које користимо за припремање препарата беремо у планинским пределима ближе и даље околине манастира (Пољаница, Бесна Кобила, Власина), на местима удаљеним од прометних путева и било каквих других извора загађења. Биљке се беру у периоду када је њихово лековито дејство најизраженије. Израда препарата врши се у просторијама намењеним искључиво за ту делатност, а налазе се у самом манастиру. У свакој фази припреме препарата води се рачуна о хигијени и квалитету рада, како бисмо савесно могле да стојимо иза онога што Вам нудимо. Целокупан процес производње (берба и сушење биља, обрада, припрема, паковање и етикетирање) обавља се ручно. Сви састојци, боја и мирис који улазе у састав наших препарата искључиво су природног порекла. За паковање мелема, тинктура и сирћета користимо стаклену амбалажу, која је постојана, отпорна на атмосферске утицаје и разлике у температури, потпуно непропусна за утицаје из спољашње средине и неутрална. Контрола квалитета свих наших производа врши се у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду.

Све што се ради у манастиру, ради се са пуно љубави, посвећености и жртве. Те вредности су уграђене и у темеље наше Биљне апотеке.