Тинктура гинеко-комплекс, 50мл

Тинктура гинеко-комплекс, 50мл

450.00дин.

Поручивање телефоном:        понедељак-петак 09ч-11ч и 18ч-20ч        066/5396099;  066/5448996;  066/5448998

Namena

Препоручује се за:

  • цисте на јајницима
  • миоме на материци
  • нередовнe менструалнe циклусe
  • синдром полицистичних јајника

Не препоручује се код:

  • трудноће
  • дојења
  • алергије на полен или било који састојак препарата

Sastav

Састав: етанолно-водени екстракт хербе вирка (Аlhemillae herba), корена омана (Inulae radix), цвета невена (Calendulae flos), цвета хајдучице (Millefolii flos), хербе беле мртве коприве (Lamii albi herba), листа жалфије (Salviae folium), листа дивље малине (Rubi idaei folium).

Вирак је вишегодишња зељаста биљка, са разгранатим подземним стаблом из кога избијају надземне стабљике висине до 40 цм. Доминира лист, који је велики, левкасто удубљен и јасно назубљен. Цвета од маја до августа неугледним жућкасто-зеленим ситним цветовима. Планинска је биљка, распрострањена по влажним ливадама, ретким шумама, пашњацима и поред потока. Представља типичну танинску дрогу, добар је адстрингенс и тоник. У народној медицини налази примену код благих дијареја. Спречава крварења ван менструалног циклуса и обилна крварења током менструације. Посебно је позната као биљка која својим благотворним утицајем на материцу поспешује плодност код жена.

Оман је вишегодишња зељаста биљка висине до 2 метра. Стабљика је мало разграната и обрасла крупним дугачким, овалним листовима, а на врховима стабљике и огранака стоје жуте, до 7 цм велике главичасте чупаве цвасти. Оман расте на планинама у појасевима букових и јелових шума, уз потоке у брдско-планинским областима. У фитотерапији се углавном користи корен, који је особитог, ароматичног мириса и горког укуса. Употребљава се против бронхитиса, ,,сувог“ кашља и уопште за лечење органа за дисање. Препоручује се за регулисање нередовног менструалног циклуса и против менструалних болова. Користи се и као добар стомахик, има диуретичко дејство, подстиче лучење жучи. Због великог садржаја инулина, улази у састав антидијабетичних чајева. Споља налази примену код неких кожних обољења и реуматизма.

Невен спада у наше познато народно и баштенско цвеће. Садржи многе корисне материје и има широк спектар деловања. Цвет невена делује као депуратив јер прочишћава крв. Помаже код чира на желуцу и дванаестопалачном цреву, пошто спречава запаљенске процесе гастроинтестиналне слузнице. Користи се за лечење хемороида и проширених вена. Највише се употребљава споља, у виду масти за кожна обољења, у лечењу екцема, чирева, акни, грубе и испуцале коже, оједа код беба и уопште свих упалних процеса коже.

Хајдучка трава је дуговечна зељаста биљка која код нас расте свуда по сувим местима као коров. Спада у једну од најпознатијих и најчешће употребљаваних биљака, која се у фитотерапији користи како за спољашњу, тако и за унутрашњу употребу. Супстанце хајдучке траве делују као горка ароматична средства која повољно утичу на желудац, опуштају грчеве, стимулишу рад жучи, елиминишу гасове из дигестивног тракта и подстичу апетит. Ова биљка регулише циркулацију, зауставља спољашња и унутрашња крварења, нарочито из хемороида и рана насталих услед проширених вена. Поседује бактерицидно и антивирусно дејство, тако да налази примену при лечењу спољашњих и унутрашњих инфекција. Делује на брзо затезање површине слузокоже или повређене коже.

Бела мртва коприва је трајна зељаста биљка висине до 40 цм. Листови су срцасто-јајасти, по ободу тестерасто назубљени. У пазуху листова су цветови беле боје са наглашеном горњом латицом који немају мирис. Расте поред сеоских путева, на ободу сеновитих шума, на међама и растреситом земљишту. Користи се  у народној медицини као експекторанс код болести респираторног тракта, затим код нередовног менструалног циклуса, за лечење мокраћне бешике и бубрега, као и кожних болести.

Жалфија је вишегодишња зељаста биљка. Користи се за разноврсна обољења. Јача имунитет, помаже код инфекција дисајних путева и уринарног тракта. Јача слузокожу и делује антиинфламаторно, због чега се користи као средство за ублажавање упале десни. Смирује грчеве и подстиче лучење жучи, те олакшава варење. Помаже за ублажавање климактеричних тегоба – валунга и прекомерног знојења. Естрогено дејство жалфије подстиче појаву менструације, али и ублажава климактеричке тегобе (валунзи и прекомерно знојење) и регулише честе последице менопаузе (колебљив крвни притисак, смањена густина костију, повишен ниво лошег холестерола, а смањен ниво доброг холестерола у крви). Антиинфламаторно својство ове биљке помаже код реуматских обољења. Смањује напетост, стрес и нервозу, па делује и као благ седатив.

Малина је широко распрострањена врста, расте по шумама и ливадама, чешће у брдско-планинском подручју. Стабљика је усправна или повијена, ваљкаста, често са многобројним трнићима. Бројни хибриди се гаје ради експлоатације плода. Активни састојци из листа малине делују на стезање ткива и ублажавање дијареје. Користи се и за испирање код благих инфекција усне дупље. Улази у састав чајева који утичу на женски стерилитет, због стимулирајућег дејства на материцу.

Na~in upotrebe

Начин употребе:

По 50 капи три пута дневно у чаши воде или чаја, пре јела. Користити 3-4 недеље у континуитету. Пре употребе промућкати бочицу.

Начин чувања:

На собној температури. Не излагати директној сунчевој светлости.